Categorieën
Nieuws

Podcast: Leonie Cornips over de ‘animal turn’ in de taalkunde

Onderzoek naar dierentaal: lange tijd een no-go in de taalkunde, maar langzaam lijkt daar nu verandering in te komen. In de nieuwe aflevering van Over taal gesproken, de podcast die we samen met het Genootschap Onze Taal maken, spreken we Leonie Cornips over dit onderwerp.

Leonie Cornips en haar stier Piet. Foto: Henk van de Ven

Leonie Cornips is van huis uit taalkundige en sociolinguïst. Ze verdiende haar sporen in de taalkunde met onderzoek naar vormen van nieuw Nederlands, taalgebruik onder jongeren, hoe kinderen talen leren en taalcultuur in Limburg. Haar nieuwste onderzoek richt zich op dierentaal. Leonie vertelt over de geschiedenis van onderzoek naar dierentaal, wat taalideologieën zijn en hoe die ons denken over taal beïnvloeden, hoe koeien ‘gesprekken’ kunnen openen en hoe we de dieren vroeger waarschijnlijk beter konden ‘verstaan’ dan nu. Daarnaast legt Marjo van Koppen uit hoe ze samen met Leonie onderzoek doet naar de taal van katten.

Meer lezen:

Over taal gesproken is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes).

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via SpotifyApple Podcasts of een van de vele andere podcastapps.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.